Nieuws

Rode Loper Amsterdam: ”(regultarory) Veiligheid”

Leestijd 2 minuten

Afgelopen vrijdag 22 april vond er een inspirerende nieuwe editie van de Rode Loper plaats in het Internationaal Theater Amsterdam (Leidseplein, Amsterdam). Onder leiding van Endymion Struijs en Antoinette Dijkhuizen is er gesproken over “(regulatory) veiligheid.”

Het panel op het podium bestond uit (de voorzitter van de AccountantskamerSandra Schreuder, Marlies de Vries (RA), (advocaat) Guido Roth en (gedragsdeskundige) Ernest Ouwejan. Bedankt voor jullie waardevolle bijdrage aan de dialoog! Ook dank aan de deelnemers in de zaal voor hun aanwezigheid en participatie.

‘Accountancy is niet bedoeld voor bange mensen’ is de titel van het artikel op de accountant.nl. We delen graag een aantal uitspraken.

Guido Roth vond dat accountants wel wat meer pit mochten tonen: “Als de AFM om een heleboel data vraagt, hoef je niet klakkeloos aan elk verzoek te voldoen. Ik zeg niet dat je altijd moeilijk moet doen en dwars moet liggen, maar soms wel. Bijvoorbeeld als je vermoed dat die data worden gebruikt om een zaak tegen jou op te bouwen. Je hoeft toch niet mee te werken aan zelfincriminatie?”

“Tuchtrecht gaat niet per se over rotte appels, het gaat ook best vaak over onrijpe peren”, stelde Sandra SchreuderMarlies de Vries kon daar wel in meegaan, maar vulde aan: “Je moet ook kijken naar de mand waar de appels en peren in liggen. Professionals werken in een context.”

Volgens Marlies de Vries staan jonge accountants anders in het leven en denken ze anders over werk, voordat ze daarmee beginnen. Maar ze passen zich snel aan de kantoormores aan. “Uit mijn onderzoek blijkt dat ze erg volgzaam zijn, ze doen hun mond niet open. En dat is best schokkend. Een professioneel-kritische instelling is keihard nodig in dit beroep en als je dat al niet meer doet in je eerste jaar…”

Volgens gedragsspecialist Ernest Ouwejan zijn accountants bang voor straf. “En waar het om cultuur gaat, die verander je niet met boetes. Er is meer nodig. Om werkelijk iets te leren is intrinsieke motivatie nodig en van gestraft worden leer je niets. Accountantsteams leren, als ze zich oprecht afvragen wat er beter had gekund; teams die alleen maar boetes of onvoldoendes willen ontwijken leren niets.”

De conclusie van deze Rode Loper is een paradox. Jonge accountants voelen zich niet veilig genoeg om zich uit te spreken en zijn dus zo volgzaam mogelijk. En juist daardoor lopen ze het risico om door dat gedrag minder compliant te zijn; precies datgene waar ze bang voor zijn.

Benieuwd naar het volledige artikel van de accountant.nl? Bekijk hem hier.

Nieuws

Rode Loper Amsterdam

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 1 minuten

Afgelopen vrijdag 11 februari vond er weer een inspirerende nieuwe editie van de ‘Rode Loper’ plaats in de Amsterdam Conference Centre Beurs van Berlage. Onder leiding van Endymion Struijs en Antoinette Dijkhuizen.

Lees meer
keyboard_arrow_up