Blog

Wat zou jij doen?

Leestijd 2 minuten

Geen opknapbeurt maar nieuw DNA, dat was mijn vorige oproep. Ik kreeg vele vragen om een nadere toelichting; wat voor mij blijkbaar heel logisch is, schijnt het niet te zijn. Om toch antwoord te geven op de na mijn vorige bijdrage gestelde vraag wat dan dat nieuwe DNA is, geef ik een praktijkvoorbeeld.

Een nieuwe klant

Vorig jaar kwam er een potentieel nieuwe klant ons kantoor binnenlopen. Altijd leuk als de portefeuille nog niet is gevuld en ondernemers belangstelling hebben voor je dienstverlening. Het betrof een ondernemer uit het dorp waarin ik woon en hij wilde graag kennismaken. Na een hartelijk welkom zijn we onder genot van een kop koffie in gesprek geraakt. Hij begon voorzichtig, aarzelend en was duidelijk niet op z’n gemak.

Hij vertelde al twintig jaar ondernemer te zijn, maar hij had de laatste paar jaar de indruk dat het niet zo goed ging met zijn bedrijf. Hij was daarom op zoek naar een adviseur en had van ons kantoor gehoord.

Naheffingsaanslag

Recent had hij een boekenonderzoek gehad van de fiscus waarna er naheffingen waren opgelegd, en hij begreep er niets van. Hij had een administrateur in dienst en hij had een accountant voor de jaarrekening en fiscale aangifte. In zijn veronderstelling had hij z’n zaakjes op orde, maar toch lag er plotseling die naheffingsaanslag. Voor hem een reden om op onderzoek uit te gaan.

Nadat ik hem meerdere vragen had gesteld, kwamen er meer feiten boven tafel. Hij had een huurachterstand en een bankkrediet, bezat drie bedrijven en was bezig om het hoofd boven water te houden. En die naheffing hakte er behoorlijk in. Gedonder met de fiscus was het laatste wat hij wilde. Zijn afsluitende vraag na een kort, open en eerlijk gesprek was: “Antoinette, kun je mij alsjeblieft helpen?” Waarop mijn antwoord was dat ik er eerst een nachtje over wilde slapen.

Nachtje slapen

Na een nachtje slapen ga je de feiten nog eens op een rijtje zetten. Is hij integer en heeft hij een eerlijk verhaal verteld? Daarop was mijn antwoord ‘ja’. Kan ons kantoor hem helpen en is er voldoende deskundigheid in huis? Daarop was mijn antwoord ook ‘ja’.

Kan hij onze dienstverlening betalen? Daarover had ik mijn ernstige twijfels.

Naast de feitelijkheden speelt ook de vraag: ‘Welke maatschappelijke rol vervul ik hierin?’ Zelf kom ik uit een arm ondernemersgezin en ik heb ervaren hoe lastig het is om in een benarde financiële situatie te zitten. Het is een ondernemer uit het dorp, dus ik kom hem ook regelmatig tegen…

Wat zou jij doen? Accepteer je de klant en help je hem op weg? Of wijs je deze ondernemer af?

”Wat zou jij doen?” is geschreven voor de Accountant.nl 

Blog

Fusie of Visie

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Ga eens achterover zitten, zet je creatieve brein aan en denk na over je échte visie. Stel jezelf de vraag: waartoe ben je op aarde? Hoe ga je ervoor zorgen dat je klanten tevreden zijn en dat je mensen om je heen inspireert met het werk dat je doet?

Lees meer
Blog

Spannender dan ooit

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Jongeren willen mijns inziens van betekenis zijn voor anderen, en als er één tijd is waarin dat kan….

Lees meer
Blog

Warme relaties

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Het hebben van goede relaties maakt je levenslang gelukkiger. Dit geldt trouwens ook voor zakelijke relaties; die dragen eveneens bij aan je eigen geluk. Het is dus slim om te investeren in warme relaties.

Lees meer