Blog

Een inkijkje bij 4you. ‘’De rust bewaren’’

Leestijd 3 minuten

Veel vakantiegangers zijn alweer thuis, maar voor talloze anderen is de vakantie nog volop bezig. Ik heb de mijne al achter de rug, en breng m’n dagen inmiddels weer door op kantoor – gelukkig met airco! Hier tik ik deze blog, de eerste in een reeks tweewekelijkse inkijkjes in 4you én mijzelf.

Voor mij is de zomervakantie het ultieme moment om rust en afstand te nemen, en vooral veel te lezen. Dat laatste is er dit keer echter niet eens van gekomen. Zoals altijd had ik een stapel managementboeken mee, maar na één hoofdstuk in Bezielend Leidinggeven van de benedictijnse monnik Anselm Grün legde ik het opzij en heb geen boek meer aangeraakt. Niet omdat ik dit boek niet goed vond, integendeel. Maar blijkbaar was het nu tijd om gewoon onder een boom te zitten en te reflecteren. Om in de natuur te zijn, en met mezelf.

Ik begon te mijmeren over de eerste helft van 2022 en moest concluderen dat het bij 4you nog nooit zo hectisch is geweest als dit eerste halfjaar. Het was iets wat ik al vermoedde en benoemde in mijn nieuwjaarstoespraak. Voor mij is die drukte begrijpelijk. Er gebeurt op dit moment immers zo veel in de maatschappij. En als accountant sta je in nauw contact met je klanten, en dus met die maatschappij. Daarnaast is het door de coronapandemie voor ons veel drukker geworden. In het controleren van NOW-regeling gaat ontzettend veel tijd zitten, en corona heeft volledige bedrijven stilgelegd. Er is ook veel personeelsverloop, bedrijven krijgen hun vacatures niet ingevuld. Er wordt ons regelmatig gevraagd of wij niet nog iemand kennen voor op een afdeling finance. Hoe dan ook is accountancy veel meer dan compliance.
Ons beroep heeft een beetje een saai en stoffig imago, maar vanaf deze plek wil ik je de komende tijd graag laten zien dat accountancy juist leuk en sexy is. Geen dag is hetzelfde. En hoewel het dus nog nooit zo hectisch is geweest als nu, was het ook nog nooit zo interessant.

Mijn januarispeech, die ik net al noemde, had als thema Rust, Reinheid en Regelmaat. Iedereen die kinderen heeft, kent dit principe wel, maar op de werkvloer is het wat mij betreft eveneens essentieel. De leer kent trouwens zijn oorsprong bij de benedictijnse monniken, en Anselm Grün schreef er het boek ‘Rust en Regelmaat’ over.
De belangrijkste boodschap in mijn speech was dat we kalm moesten blijven als het inderdaad zo druk en hectisch zou worden als ik toen verwachtte. Morgen weer een dag, we doen wat we kunnen, laat je niet gek maken…
In dat eerste hoofdstuk van Bezielend Leidinggeven las ik iets wat me ontzettend bij bleef: als we het druk hebben, zijn we geneigd om ook de ander op te jagen. En het woord ‘opjagen’ heeft in het Latijn een relatie met het woord ‘haten.’

Als ik de mensen bij 4you liefheb, want dat is de andere kant, moet ik dus als eerste de rust bewaren. Daar heb ik heel lang over nagedacht, zo veel dat ik de boeken opzij legde en genoeg had aan mijn overpeinzingen. Hoe houd ik mijn team blij? Als leidinggevende is die vraag fundamenteel. In onze sector heerst over de hele linie een gebrek aan vertrouwen. Het is tijd om dat vertrouwen van de buitenwereld terug te winnen. Dat doen we niet door elkaar op te jagen, en al helemaal niet door de luiken te sluiten, zoals veel accountantsorganisaties doen.
Nee, laten wij de luiken nu juist eens open doen.

Blog

Fusie of Visie

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Ga eens achterover zitten, zet je creatieve brein aan en denk na over je échte visie. Stel jezelf de vraag: waartoe ben je op aarde? Hoe ga je ervoor zorgen dat je klanten tevreden zijn en dat je mensen om je heen inspireert met het werk dat je doet?

Lees meer
Blog

Spannender dan ooit

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Jongeren willen mijns inziens van betekenis zijn voor anderen, en als er één tijd is waarin dat kan….

Lees meer
Blog

Warme relaties

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Het hebben van goede relaties maakt je levenslang gelukkiger. Dit geldt trouwens ook voor zakelijke relaties; die dragen eveneens bij aan je eigen geluk. Het is dus slim om te investeren in warme relaties.

Lees meer