Blog

Ruimte voor innovatie | Deel 2

Leestijd 2 minuten

In mijn laatste blog schreef ik hoe in 2018 Endymion Struijs en ik toetraden tot de LOA van de NBA en door de overige leden gevraagd werden om onze visie over het vak te delen. Dat leidde tot ons rapport ‘Meer Kleur’. Hierin hadden we het al meermaals over innovatie, een onderwerp dat nog steeds zéér actueel is.

Wat ik zie, is dat de grote drukte die wij als accountants ervaren in ons werk, gecombineerd met risico affairs, ervoor zorgt dat we bijna geen zin meer hebben om nieuwe dingen te proberen. En dat terwijl onze samenleving daarom schreeuwt. Als we niet oppassen, haalt India ons in. 

In feite kan ik kort zijn over innoveren in de accountancy: we doen het niet. Als we iets nieuws hebben, vinden we het heel moeilijk om het goed te plaatsen in ons bestaande denkkader – er is namelijk altijd die compliance. Vervolgens rijzen meteen de vragen: wat vindt de NBA ervan? En de SRA? En de AFM? Ik vind dat oneigenlijke vragen. Immers, als je bezig bent met de inhoud van je beroep vanuit een visionaire gedachte of een blik op wat je wilt bereiken, dus met een visie op auditing, ga je deze vragen helemaal niet stellen. Het zijn vragen vanuit zwakte, niet vanuit kracht.

Daarom vind ik Tererai Trent ook zo’n ongelooflijk inspirerende vrouw. Zij was een paar jaar geleden de enige spreker op de Bilderberg Conferentie die een staande ovatie en een daverend applaus kreeg. Trent gaat altijd uit van kracht. Zij zei ooit dat innovatie essentieel is om het economisch potentieel van naties tot bloei te laten komen. Innovatie, creativiteit en (massa-)ondernemerschap kunnen volgens haar een nieuw momentum voor economische groei en nieuwe banen bieden. We kunnen meer van haar leren, schreven Endymion en ik al in ons rapport. Tererai Trent groeide op in Zimbabwe en mocht niet naar school uit armoede, en omdat ze een vrouw was. Ze leerde echter lezen en schrijven uit de schoolboeken van haar broer. Ondanks dat ze piepjong werd uitgehuwelijkt, haalde ze uiteindelijk diploma na diploma en zelfs haar doctoraat. Oprah Winfrey noemde haar ooit een van haar favoriete gasten. Tererai Trent is één brok levensenergie en kracht. Kunnen wij als accountant dezelfde energie tot stand brengen om daarmee de cirkel van behoudzucht, waar Berry Wammes over sprak te doorbreken?

Daar is ruimte voor nodig, ruimte om te experimenteren en te leren. Het hiërarchisch denken in onze beroepsgroep maakt dat echter niet makkelijk. Dat de focus tijdens de opleiding 4 jaar lang ligt op compliance in plaats van op ‘hoe zorg ik voor toegevoegde waarde voor de klant?’ nodigt evenmin uit tot creativiteit en innovatie.

Voor vrijwel iedereen, dus ook voor accountants, geldt dat verandering in ieder geval in eerste instantie voor weerstand zorgt. Er is nog veel te doen.

Wil je het hele rapport ‘Meer Kleur’ van Endymion en mij (Antoinette Dijkhuizen), lezen? Lees het hier.

Blog

Hard werken of hart werken?

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

‘Gaat het wel goed met je, Antoinette?’ vroeg iemand uit mijn omgeving op LinkedIn. ‘Ik heb je al zo lang niet gezien.’
‘Ik heb nog nooit zo hard gewerkt’, verzuchtte ik, terwijl ik me bedacht hoe fijn het toch is als mensen op deze manier op je letten, signalen opvangen en de verbinding zoeken.

Lees meer
Blog

The Blue Zones

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Voor een Vitaal HR-beleid laten we ons bij 4you inspireren door ‘The Blue Zones’; dit zijn plekken op de wereld waar mensen, gezond en gelukkig, 100 jaar en ouder worden.

Lees meer
Blog

Fusie of Visie

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Ga eens achterover zitten, zet je creatieve brein aan en denk na over je échte visie. Stel jezelf de vraag: waartoe ben je op aarde? Hoe ga je ervoor zorgen dat je klanten tevreden zijn en dat je mensen om je heen inspireert met het werk dat je doet?

Lees meer
keyboard_arrow_up