Blog

The Blue Zones

User Image

Leestijd 3 minuten

Met 4you doe ik alles net een beetje anders. Mijn loopbaan startte ik ooit bij een Big 4 kantoor, maar naarmate ik de corporate ladder beklom, werd ook voor mij de combinatie werk-privé steeds lastiger. Ik wilde carrière maken, maar ook genieten van mijn partner en onze vier kinderen en hen niet tekort doen. Ik stapte uiteindelijk uit de ‘rat race’ en startte het accountantskantoor 4you en zette daar vanaf dag één de mens voor alles. Ik wilde een gezond ecosysteem binnen en rondom het bedrijf creëren, waarin we elkaar naar een hoger plan tillen. Geen eilandjes, geen bonussen voor alleen het kader en geen ‘schoenmaker, blijf bij je leest’. We doen het samen en iedereen deelt mee. Op die manier ga je fluitend naar je werk, blijft je batterij vol en kun je het meeste van waarde zijn voor je klanten.

Waar het de ideologie van 4you betreft hebben wij ons laten inspireren door de het concept van de zogenaamde ‘Blue Zones’. Dit zijn vijf afgebakende gebieden in de wereld waar de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer leven (ze halen er veelal de 100), vaak zonder chronische ziekten en mentale aftakeling. Schrijver en onderzoeker Dan Buettner reisde de hele wereld over en bracht in kaart wat deze mensen gezond maakt en houdt. Hij categoriseerde negen ‘geheimen’, die we soms een klein beetje aangepast, maar vaker nog één op één op de bedrijfsvoering van 4you kunnen leggen. ‘Deel uitmaken van het grotere geheel’, bijvoorbeeld. Of ‘weten waarom je iets doet’. Binnen 4you zijn wij ook een community en helpen wij elkaar met het bereiken van onze doelen. Een ander belangrijk punt is het  ‘inlassen van rustmomenten’. Heel simpel gezegd: het voorkomen van stress.

Stress is een enorme killer; we leven in een tijd waarin burn-out en uitputting continu op de loer liggen. Ik weet er zelf alles van, daarom is het voor mij persoonlijk ook zo’n hot topic. We moeten van die stress af. Je moet als werkgever niet wachten tot een werknemer naar jou toekomt omdat hij of zij te veel stress ervaart, je moet proactief kijken hoe jij de werkomgeving stressvrij kunt maken. Het is zich steeds meer aan het uitkristalliseren hoe we dat in het bedrijf moeten doen, we zijn daar absoluut stappen in aan het maken.

Zo plannen we medewerkers nog maar 70 procent van de tijd (direct) in. Als we 40 uur in hun agenda volplannen, is er nooit ruimte om iets af te maken wat misschien net iets langer duurt, of om een leuk ad hoc klusje op te pakken dat perfect bij jou past. Binnen 4you zijn we ook bezig met een wandelcoach en een talentcoach en gaan we zo snel mogelijk starten met groepslessen van een personal trainer – beweging is namelijk een bewezen manier om stress te verminderen.

We zijn flink aan het uitbreiden en gaan er waarschijnlijk op korte termijn een ruimte bij huren. Onze focus ligt daarbij op een grote ruimte met een keuken, zodat we aan een lange tafel op een informele wijze de verbinding met elkaar kunnen opzoeken – ook een belangrijke factor binnen het concept van de Blue Zones.

Ik kan er nog vele, vele regels aan wijden, maar onder de streep gaat het om één ding: een mooi leven leiden. Als je een plek hebt waar je lekker kunt werken, draagt dat zeker bij aan dat mooie leven. Wat mij betreft wordt 4you de zesde Blue Zone!

Actueel

Navalny

||
Leestijd: 3 minuten

Voor mij is de grote les, die je trouwens ook op het bedrijfsleven kunt plakken, dat leiderschap niet over macht gaat, maar over dienen – in het geval van Navalny het dienen van het volk.

Lees meer

Het leven leert je

||
Leestijd: 2 minuten

Naarmate je ouder wordt, veranderen je overtuigingen en normen en waarden. Ik vind het fascinerend. Je maakt keuzes die je eerder nooit zou maken. Jij verandert.

Lees meer

Talent ontwikkelen

||
Leestijd: 3 minuten

Als je werkomgeving inspirerend is, en er wordt gekeken en geluisterd naar wat jíj wilt ontwikkelen en wilt leren – misschien vind je een bepaalde klant heel interessant, of een bepaalde branche – dan kom je in een flow en wíl je meebouwen aan de organisatie.

Lees meer

Wil je meer weten over 4you?

Bel, mail of kom langs. We kijken uit naar je komst, de koffie staat klaar.