Blog

Vogelvrij

Leestijd 2 minuten

De vertrouwensrelatie tussen mkb-ondernemer en accountant staat onder druk als gevolg van de verantwoording van de NOW-subsidies, vreest Antoinette Dijkhuizen.

Afgelopen jaar schreef ik een opiniebijdrage over #samensterk, waarin ik een oproep plaatste: “We willen wel, maar kunnen we het ook?”, als het gaat om de controle op de NOW-regeling.

Onlangs stond er een artikel in het FD met de titel ‘Accountant neemt flinke hap uit coronasteun voor ondernemer’. Hierin komen ondernemers aan het woord die aangeven te zijn geschrokken van de accountantskosten, onder de toevoeging “als een gier die het laatste stukje vlees nog even weg komt halen”. Een zeer schokkende vergelijking.

Toevallig ken ik de betrokken accountant en kan hem typeren als een rustige, vrolijke en hardwerkende vakgenoot, met een grote liefde voor het vak. Hij is maatschappelijk betrokken en geeft altijd een luisterend oor, met de intentie om zijn vak nóg beter te doen. In mijn ogen een collega die je iedereen wenst.

Ik heb hem gebeld. Na het gesprek begreep ik er nog minder van dan ik al deed. Hij heeft de ondernemer uitgelegd wat wij als sector moeten doen en waar onze verantwoordelijkheid ligt. Vervolgens reageert de ondernemer op deze manier, wat erg jammer is omdat die ondernemer dreigt zijn accountant te verliezen.
Mogen wij dan verwijtend optreden naar deze ondernemer? Nee, ik vind van niet.

Notabene de dag ervoor verscheen er een artikel over de Accountantskamer met de kop ‘Voorzitter Accountantskamer rekent dit jaar op een golf van tuchtzaken’. Volgens Sandra Schreuder zal het dan vooral gaan om zaken waarbij de accountant niet achter een NOW-uitkering staat, waardoor een uitgekeerde vergoeding moet worden terugbetaald.
Op dat moment voel ik mij vogelvrij. Kunnen we het als sector nog wel goed doen? En wat betekent dat?

We gaan terug naar de kern van ons beroep. Van oudsher is de accountant een waardevolle adviseur van de mkb-ondernemer. Praten we over samenstellen of over controle; de vraag die veelal wordt gesteld aan de accountant is: ‘Doe ik het goed genoeg?’ Om daarna de vraag te krijgen wat er nog beter kan. Het is de accountant die het mkb adviseert om de prestaties van de onderneming te verbeteren.

De basis van deze relatie is vertrouwen. Door het vertrouwen tussen accountant en ondernemer kan er een duurzame relatie ontstaan. Pas bij voldoende vertrouwen is er adoptievermogen in de performanceverbetering van de mkb-ondernemer.
Deze vertrouwensrelatie staat ernstig onder druk. Zodanig dat wij als sector ons af kunnen vragen of wij deze niet dermate beschadigen dat de schade onherstelbaar is. We kennen allemaal het gezegde ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’.

Wat er gebeurt in onze sector komt voort uit de politieke agenda. Het is Wopke Hoekstra die als minister van Financiën de rentmeester is van de economie van Nederland. De mkb-praktijk is de drijvende kracht van deze economie. Reden om hem weer eens een brief te schrijven.

‘Vogelvrij’ is geschreven voor de Accountant.nl. 

Blog

Ruimte voor innovatie | Deel 2

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 2 minuten

Wat ik zie, is dat de grote drukte die wij als accountants ervaren in ons werk, gecombineerd met risico affairs, ervoor zorgt dat we bijna geen zin meer hebben om nieuwe dingen te proberen. En dat terwijl onze samenleving daarom schreeuwt. Als we niet oppassen, haalt India ons in. 

Lees meer
Blog

De ziel van de economische wereld | Deel 1

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Onlangs las ik op accountant.nl een column van Berry Wammes, voorzitter van de NBA. Hij beschreef hoe hij het 21e wereldcongres van accountants (WCOA), dat medio november in Mumbai plaatsvond, ‘ontluisterend’ had gevonden.

Lees meer
Blog

Een inkijkje bij 4you: ‘’Sociale Veiligheid’’

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Veiligheid is een onderwerp waarover ik al heel lang het gesprek aanga binnen onze branche. Dat ik samen met Endymion de Rode Loper debatten ben gestart, waar we inmiddels tal van gasten uit onder andere de accountancy, politiek en psychologie hebben mogen ontvangen, hangt daar ook zeker mee samen.

Lees meer