Blog

Fusie of Visie

User Image

Leestijd 3 minuten

Niet iedereen weet dat ik naast 4you in samenwerking met de Hot Item Groep ValidVision heb opgericht – een platform voor digitale kwalitatieve financiële audits. Ik heb twee jaar lang samen met Wim Verweij van Hot Item Groep talloze stakeholders van accountants geïnterviewd: banken, CFO’s van grote en kleinere bedrijven, de belastingdienst, financiers, de AFM, NBA, werknemers en opleidingsinstituten. Ik deed dat vanuit ValidVision; als ik mezelf had geïntroduceerd als Antoinette Dijkhuizen van 4you had men me toch gezien als mevrouw de accountant. Dan krijg je een ander gesprek en een gekleurd verhaal. Twee jaar lang hebben Wim en ik mensen geïnterviewd, artikelen gelezen en studierapporten bestudeerd – alles wat maar te maken had met wat er gebeurt in de sector.

Er vielen me twee ontwikkelingen op. Vanaf 1 januari is het toezicht op de sector praktisch ingestoken vanuit de AFM. Je merkt dat er een soort angst is over de verplichtingen die de AFM oplegt waar het gaat om de uitoefening van het wettelijk beroep. ‘Kan ik nog wel meekomen?’

Je ziet daarnaast dat het op dit moment moeilijk is om goede mensen te krijgen.

Deze twee ontwikkelingen zorgen ervoor dat er op dit moment een consolidatieslag gaande is in de accountantssector. En dat ziet ook private equity. Die is door de hele markt van accountants aan het kijken wie of wat ze op kunnen kopen. Ze cirkelen boven de beroepsgroep.

Ik zag dit aankomen.

Er wordt regelmatig door accountants gezegd: we werken voor het maatschappelijk verkeer. Dat zal allemaal best, maar het gaat er ook om dat je maatschappelijk relevant blijft. En in dat licht zie je dat te vaak de visie ontbreekt.

Als ik aan partijen ga vragen wat hun visie op het beroep is, zijn er twee mogelijke antwoorden. Of ze zeggen: ik ben met een fusie bezig (dan moet het groter, groter, groter), of het gaat ze om de kwaliteit van de audit en de wettelijke plicht. Vanuit beide perspectieven ontbreekt het geven van invulling aan die maatschappelijke relevantie. En die tol gaat de sector nu betalen. Jonge mensen haken af, klanten klagen, de arrogantie sluipt erin…

Wim Verweij schreef een messcherp stuk in Accountancy van Morgen over hoe we als accountants onder andere door de waan van de dag geen meerwaarde creëren en niet bezig zijn met toekomstbestendigheid – zijn artikel borduurt naadloos voort op mijn mening over het gebrek aan visie. Het gaat niet alleen over data-analyse, maar over procesoptimalisatie.

Tegen accountants zou ik willen zeggen: ga eens achterover zitten, zet je creatieve brein aan en denk na over je échte visie. Stel jezelf de vraag: waartoe ben je op aarde? Hoe ga je ervoor zorgen dat je klanten tevreden zijn en dat je mensen om je heen inspireert met het werk dat je doet?

Die hele fusiegolf vind ik zonde, want het is niet nodig. Bij een fusie gaat namelijk de energie dáár naartoe en niet naar de maatschappelijke relevantie.

Dus beste accountant (of beste ondernemer): wat is jouw visie op het functioneren van je bedrijf en waarom ben je op aarde?

Actueel

Navalny

||
Leestijd: 3 minuten

Voor mij is de grote les, die je trouwens ook op het bedrijfsleven kunt plakken, dat leiderschap niet over macht gaat, maar over dienen – in het geval van Navalny het dienen van het volk.

Lees meer

Het leven leert je

||
Leestijd: 2 minuten

Naarmate je ouder wordt, veranderen je overtuigingen en normen en waarden. Ik vind het fascinerend. Je maakt keuzes die je eerder nooit zou maken. Jij verandert.

Lees meer

Talent ontwikkelen

||
Leestijd: 3 minuten

Als je werkomgeving inspirerend is, en er wordt gekeken en geluisterd naar wat jíj wilt ontwikkelen en wilt leren – misschien vind je een bepaalde klant heel interessant, of een bepaalde branche – dan kom je in een flow en wíl je meebouwen aan de organisatie.

Lees meer

Wil je meer weten over 4you?

Bel, mail of kom langs. We kijken uit naar je komst, de koffie staat klaar.