In mijn laatste blogs schreef ik hoe in 2018 Endymion Struijs en ik toetraden tot de LOA van de NBA en door de overige leden gevraagd werden om onze visie over het vak te delen, en hoe dat leidde tot ons rapport ‘Meer Kleur’.
Endymion en ik hadden die term ‘meer kleur’ in het leven geroepen als verzamelnaam voor ‘Plezier, Passie en Ondernemerschap’. Die drie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar in deze blog wil ik me vooral concentreren op ondernemerschap. Ondernemerschap is bij de meeste mensen nou niet het eerste woord dat in ze opkomt als het over het vak van accountancy gaat. Ongelooflijk zonde en onterecht. Ik vind namelijk wél dat accountants ondernemers zijn. Ondernemers zijn in wezen mensen die creëren, die een visie hebben en daar zonder meer naartoe gaan. Het gebeurt veel te weinig, maar dat is wat accountants naar mijn mening zouden moeten doen. Wij zijn ondernemers.
Eerder schreef ik al hoe Berry Wammes, voorzitter van de NBA, in een column verhaalde over hoe de overdadig aanwezige Indiase deelnemers tijdens het laatste wereldcongres van accountants (WCOA) in Mumbai een feest maakten van het congres en op hun stoelen stonden om hun clublied – ja, zij hebben een clublied! – te scanderen. Berry beschreef de westerse sprekers daarentegen als behoudend en bijna plichtmatig. Ik herken dat en zag het helemaal voor me. Ik zeg niet voor niets al jaren dat dat behoudende en conservatieve en het alles laten draaien om regeltjes en compliance er in de accountantsopleiding al met wortel en al uitgetrokken zou moeten worden.
We hebben ondernemen veel te lang in verband gebracht met geld verdienen, maar ondernemers zijn mijns inziens in de kern júist de mensen die de feestjes vieren en outside the box denken. De scheppers. Als accountants moeten wij meer die kant op. Als we het niet doen, haalt India ons in. We kunnen het voor elkaar krijgen door onze levensenergie weer naar boven te halen. In mijn laatste blog schreef ik al hoe wij in dat licht Tererai Trent aanhaalden in ons rapport ‘Meer Kleur’. Deze uit Zimbabwe afkomstige vrouw groeide op zonder kansen – ze mocht niet naar school en werd op piepjonge leeftijd uitgehuwelijkt. Tegen alle verwachtingen in brak ze echter uit dat uitzichtloze leven, haalde elk diploma denkbaar en zelfs haar doctoraat. Ze wijdt haar leven nu aan het creëren van kansen voor meisjes en vrouwen die net zo’n moedeloze start hadden als zij en reist de wereld rond om haar droom en boodschap te delen. Oprah Winfrey noemde haar zelfs een van haar lievelingsgasten.
Tererai Trent is wat mij betreft de belichaming van levensenergie. ‘De wereld is met elkaar verbonden, wij moeten samen de cirkel doorbreken’. In ons vak geldt dat ook. Wij kunnen de cirkel van regeltjes en risico affairs en wantrouwen doorbreken. Ik geloof dat het kan, en dat het helemaal niet zo moeilijk is. Hoe? Kleine stapjes, vallen en opstaan. Gewoon dingen uitproberen en kijken hoe het gaat. Dan wordt ondernemen langzaamaan weer een feest.
Wil je het hele rapport ‘Meer Kleur’ van Endymion en mij (Antoinette Dijkhuizen), lezen? Lees het hier.