Nieuws

Zo haal je meer uit de WKR

User Image

Leestijd 2 minuten

Het einde van dit jaar staat alweer voor de deur. Wil je graag nog wat extra’s doen voor je medewerkers of kosten besparen? Dan is dit het perfecte moment om de Werkkostenregeling (WKR) te bekijken en te checken of je de vrije ruimte optimaal benut. We hebben 5 fijne tips voor je.

1. Check hoe je vrije ruimte ervoor staat

De eerste stap is om na te gaan welke vergoedingen en verstrekkingen je al deed onder de vrije ruimte van de WKR. Voor 2024 geldt:

  • 1,92% van de eerste € 400.000 van de loonsom
  • 1,18% over het bedrag daarboven

Heb je de vrije ruimte nog niet helemaal benut? Dan kun je eraan denken om geplande uitgaven voor bijvoorbeeld bonussen, een eindejaarsfeest of kerstpakketten voor medewerkers naar voren te halen. Het is wel belangrijk dat deze kosten écht onder de vrije ruimte vallen, en niet onder gerichte vrijstellingen of nihilwaarderingen.

2. Voorkom overschrijding van de vrije ruimte

Gaf je al meer uit dan de vrije ruimte? Of denk je dat dit gaat gebeuren? Dan is het goed om te weten dat je 80% belasting betaalt over het bedrag dat boven de vrije ruimte uitkomt. Kijk daarom of je bepaalde uitgaven kunt uitstellen tot het nieuwe jaar of onder gerichte vrijstellingen kunt laten vallen, zoals reiskosten of opleidingskosten. Soms kan het ook voordeliger zijn om een beloning als eindheffingsloon aan te wijzen. Twijfel je hierover? Overleg gerust met onze fiscaal adviseurs.

3. Maak slim gebruik van gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen

Sommige vergoedingen kun je misschien toch onder een gerichte vrijstelling of nihilwaardering laten vallen. Zelfs als je ze eerst onder de vrije ruimte had gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Reiskostenvergoeding: tot € 0,23 per kilometer vrijgesteld
  • Studie- en opleidingskosten kunnen vrijgesteld zijn
  • Werkplekvoorzieningen: zaken als laptops of mobiele telefoons die zakelijk worden gebruikt, vallen onder nihilwaarderingen

Door vergoedingen op de juiste manier te classificeren, kun je de vrije ruimte efficiënter benutten en fiscaal voordeliger uitkomen.

4. Personeelsfeest op de werkplek? Goed idee!

Ben je van plan om een eindejaarsfeest of borrel te organiseren? Dan kan het slim zijn om dit op de werkplek te doen. Zo valt het feest onder nihilwaarderingen en niet ten laste van de vrije ruimte. Organiseer je het feest buiten de deur? Dan gaat het wél ten koste van de vrije ruimte, en dat kan bij overschrijding betekenen dat je extra belasting betaalt.

5. Zorg voor een goede jaarafsluiting van je WKR-administratie

Een goede administratie voorkomt problemen achteraf. Zorg ervoor dat je WKR-administratie netjes op orde is en dat alle vergoedingen en verstrekkingen goed zijn geregistreerd. Zo voorkom je verrassingen bij de eindafrekening met de Belastingdienst en bespaar je jezelf onnodige administratieve rompslomp.

Waar kunnen we je mee helpen?

Heb je vragen over jouw fiscale vraagstukken? Neem gerust contact op met de belastingadviseurs en fiscalisten bij 4you.

Actueel

Vergeet de UBD-opgave 2024 niet

||
Leestijd: 2 minuten

Heb je in 2024 bedragen uitbetaald aan derden? Aan iemand die niet bij jou in loondienst is en ook niet als ondernemer werkt, zoals freelancers? Dan kan het zijn dat je daarvan opgave moet doen bij de Belastingdienst. Deze UBD-opgave 2024 moet je uiterlijk 31 januari 2025 hebben ingediend.

Lees meer

Belasting plannen voor 2025

||
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je verwachten van de belastingplannen voor volgend jaar? Hoe zit het dan bijvoorbeeld met de mkb-winstvrijstelling en de tarieven in box 2 en 3? We laten je graag weten wat wij al weten uit het Hoofdlijnenakkoord en publicaties.

Lees meer

Wil je meer weten over 4you?

Bel, mail of kom langs. We kijken uit naar je komst, de koffie staat klaar.