Nieuws

Belasting plannen voor 2025

User Image

Leestijd 3 minuten

Prinsjesdag komt eraan. Dan weten we ook hoe de nieuwe belastingplannen voor volgend jaar eruitzien. Ben je ook benieuwd? Wat kun je verwachten voor 2025? Hoe zit het dan bijvoorbeeld met de mkb-winstvrijstelling en de tarieven in box 2 en 3? We laten je graag weten wat wij al weten uit het Hoofdlijnenakkoord en publicaties.

Let wel op: de meeste plannen moeten nog verder uitgewerkt worden en in wetsvoorstellen opgenomen worden. Daarna moeten  de Tweede en de Eerste Kamer de plannen nog goedkeuren. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

1. Veranderingen in de bedrijfsopvolgingsregelingen

Eind 2023 namen de Tweede en Eerste Kamer al flink wat wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregelingen aan. In de schenk- en erfbelasting (Bedrijfsopvolgingsregeling) en doorschuifregeling in de inkomstenbelasting. Vanaf 2025 gaan die regelingen in. Zo gaat de vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling naar 100% tot € 1.500.000 (in 2024 was dat nog € 1.325.253), en daarboven naar 75% (dat was 83% in 2024).

Daarnaast moet je voor toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling en doorschuifregeling minimaal 21 jaar oud zijn, en vervalt de eis dat de opvolger tenminste 3 jaar in dienst moet zijn om een beroep te kunnen doen op de doorschuifregeling voor aandelen.

Vanaf 2025 tellen bepaalde bedrijfsmiddelen, die je ook privé gebruikt, niet altijd meer volledig mee als ondernemingsvermogen voor de BOR-vrijstelling.

Er staan nog meer veranderingen op de planning. Er is ook voorgesteld om de verplichte termijn waarin je de onderneming moet voortzetten te verkorten van 5 naar 3 jaar. Wordt dit voorstel aangenomen? Dan geldt voor verkrijgingen vóór 1 januari 2025 nog de oude termijn van 5 jaar. Voor verkrijgingen daarna geldt dan de voorzettingstermijn van 3 jaar.

2. Handhavingsmoratorium voor zzp’ers verandert

Het was al eerder aangekondigd, en onlangs ook bevestigd: vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op zzp’ers die als werknemer moeten worden gezien. De wetsbehandeling van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) loopt door. Maar de VBAR wordt waarschijnlijk pas in 2026 ingevoerd. Toch gaat de Belastingdienst vanaf 2025 handhaven op basis van de huidige regels en rechtspraak.

3. Verlaging van de mkb-winstvrijstelling

Het was al bekend dat de mkb-winstvrijstelling wordt verlaagd van 13,31% (2024) naar 12,7% in 2025. Hoewel een verdere verlaging naar 12,03% was aangekondigd, gaat dat volgens het Hoofdlijnenakkoord niet door. Toch betekent dit een verlaging van de vrijstelling met ruim 4,5%. Je gaat als ondernemer dan ook iets meer belasting betalen over dezelfde winst (als je winst belast wordt in de inkomstenbelasting).

4. Lagere tarieven in box 2

Sinds 1 januari 2024 heeft box 2 ook 2 tarieven: 24,5% over de eerste € 67.000 (€ 134.000 bij fiscale partners) en 33% over de euro’s daarboven. Volgens het Hoofdlijnenakkoord wordt dit tweede tarief in 2025 verlaagd naar 31%. In 2023 was er nog 1 tarief van 26,9% in box 2.

5. Ook lagere tarieven in box 3?

Op dit moment betaal je 36% belasting over een forfaitair rendement op je vermogen. De forse verhoging naar 36% per 2024 wordt in 2025 misschien voor een deel teruggedraaid. Het is nog niet duidelijk hoe ver deze verlaging zal gaan.

Goed om te weten: in het Hoofdlijnenakkoord is € 100 miljoen gereserveerd voor deze verlaging. Of de recente uitspraken van de Hoge Raad over box 3-arresten hier nog invloed op hebben, is afwachten.

6. Inkoopfaciliteit blijft toch bestaan

Het in 2023 aangenomen voorstel om de inkoopfaciliteit van eigen aandelen in de dividendbelasting per 2025 af te schaffen, gaat niet door. Dit is aangekondigd in het Hoofdlijnenakkoord.

7. Beperking van de giftenaftrek

Vanaf 2025 wordt de giftenaftrek in de inkomstenbelasting beperkt. Net als de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting. Dit geldt ook voor giften vanuit een vennootschap.

8. Wat verandert er voor je eigen woning?

Voorlopig verandert er niets aan de fiscale regels rondom je eigen woning. Je houdt nog steeds recht op hypotheekrenteaftrek. Wel wil het kabinet de onroerendezaakbelasting maximeren en een belasting invoeren op onbebouwde grond met een woonfunctie.

Bron: SRA, 16 augustus 2024

Waar kunnen we je mee helpen?

Heb je vragen over deze belastingplannen? Wil je weten wat ze voor jou of jouw onderneming betekenen? Neem gerust contact op met de belastingadviseurs en fiscalisten bij 4you.

Actueel

Werkstudent Fiscaal

||
Leestijd: 5 minuten
Ben jij een ambitieuze student Fiscale Economie of Fiscaal Recht die de theorie uit de collegebanken wil toepassen in de praktijk? 4you biedt je de unieke kans om je studie…
Lees meer

Junior Belastingadviseur

||
Leestijd: 5 minuten
Ben jij klaar met je HBO of WO-studie Fiscale Economie of Fiscaal Recht en/of heb je 0-3 jaar ervaring als belastingadviseur? Wil je graag doorgroeien in een innoverende organisatie? Zijn…
Lees meer

Navalny

||
Leestijd: 3 minuten

Voor mij is de grote les, die je trouwens ook op het bedrijfsleven kunt plakken, dat leiderschap niet over macht gaat, maar over dienen – in het geval van Navalny het dienen van het volk.

Lees meer

Wil je meer weten over 4you?

Bel, mail of kom langs. We kijken uit naar je komst, de koffie staat klaar.