Blog

Vogelvrij

User Image

Leestijd 2 minuten

De vertrouwensrelatie tussen mkb-ondernemer en accountant staat onder druk als gevolg van de verantwoording van de NOW-subsidies, vreest Antoinette Dijkhuizen.

Afgelopen jaar schreef ik een opiniebijdrage over #samensterk, waarin ik een oproep plaatste: “We willen wel, maar kunnen we het ook?”, als het gaat om de controle op de NOW-regeling.

Onlangs stond er een artikel in het FD met de titel ‘Accountant neemt flinke hap uit coronasteun voor ondernemer’. Hierin komen ondernemers aan het woord die aangeven te zijn geschrokken van de accountantskosten, onder de toevoeging “als een gier die het laatste stukje vlees nog even weg komt halen”. Een zeer schokkende vergelijking.

Toevallig ken ik de betrokken accountant en kan hem typeren als een rustige, vrolijke en hardwerkende vakgenoot, met een grote liefde voor het vak. Hij is maatschappelijk betrokken en geeft altijd een luisterend oor, met de intentie om zijn vak nóg beter te doen. In mijn ogen een collega die je iedereen wenst.

Ik heb hem gebeld. Na het gesprek begreep ik er nog minder van dan ik al deed. Hij heeft de ondernemer uitgelegd wat wij als sector moeten doen en waar onze verantwoordelijkheid ligt. Vervolgens reageert de ondernemer op deze manier, wat erg jammer is omdat die ondernemer dreigt zijn accountant te verliezen.
Mogen wij dan verwijtend optreden naar deze ondernemer? Nee, ik vind van niet.

Notabene de dag ervoor verscheen er een artikel over de Accountantskamer met de kop ‘Voorzitter Accountantskamer rekent dit jaar op een golf van tuchtzaken’. Volgens Sandra Schreuder zal het dan vooral gaan om zaken waarbij de accountant niet achter een NOW-uitkering staat, waardoor een uitgekeerde vergoeding moet worden terugbetaald.
Op dat moment voel ik mij vogelvrij. Kunnen we het als sector nog wel goed doen? En wat betekent dat?

We gaan terug naar de kern van ons beroep. Van oudsher is de accountant een waardevolle adviseur van de mkb-ondernemer. Praten we over samenstellen of over controle; de vraag die veelal wordt gesteld aan de accountant is: ‘Doe ik het goed genoeg?’ Om daarna de vraag te krijgen wat er nog beter kan. Het is de accountant die het mkb adviseert om de prestaties van de onderneming te verbeteren.

De basis van deze relatie is vertrouwen. Door het vertrouwen tussen accountant en ondernemer kan er een duurzame relatie ontstaan. Pas bij voldoende vertrouwen is er adoptievermogen in de performanceverbetering van de mkb-ondernemer.
Deze vertrouwensrelatie staat ernstig onder druk. Zodanig dat wij als sector ons af kunnen vragen of wij deze niet dermate beschadigen dat de schade onherstelbaar is. We kennen allemaal het gezegde ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’.

Wat er gebeurt in onze sector komt voort uit de politieke agenda. Het is Wopke Hoekstra die als minister van Financiën de rentmeester is van de economie van Nederland. De mkb-praktijk is de drijvende kracht van deze economie. Reden om hem weer eens een brief te schrijven.

‘Vogelvrij’ is geschreven voor de Accountant.nl. 

Actueel

Belasting plannen voor 2025

||
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je verwachten van de belastingplannen voor volgend jaar? Hoe zit het dan bijvoorbeeld met de mkb-winstvrijstelling en de tarieven in box 2 en 3? We laten je graag weten wat wij al weten uit het Hoofdlijnenakkoord en publicaties.

Lees meer

Werkstudent Fiscaal

||
Leestijd: 5 minuten
Ben jij een ambitieuze student Fiscale Economie of Fiscaal Recht die de theorie uit de collegebanken wil toepassen in de praktijk? 4you biedt je de unieke kans om je studie…
Lees meer

Wil je meer weten over 4you?

Bel, mail of kom langs. We kijken uit naar je komst, de koffie staat klaar.