Toen ik jong was, wilde ik carrière maken. Daar zette ik (bijna) alles voor opzij. Mijn generatie was wat dat betreft wel een beetje achterlijk bezig, vind ik. De TikTok-generatie zal het daarmee eens zijn, zij doen het helemaal anders. Zij denken: ’60 uur per week werken en dan met pensioen? No way. Ik leef nú.’ Ze gaan niet naar vrijdagmiddagborrels en houden zich ’s avonds en in het weekend onbereikbaar. Ze willen niet in het keurslijf, ze willen genieten. Ik geef ze geen ongelijk; er is meer dan werken en geld verdienen. Je laatste hemd heeft geen zakken.
Het is overigens niet alleen de jongere generatie die het anders wil inrichten. De coronacrisis heeft ons bewust gemaakt van het feit dat het leven kort is, we willen er alles uithalen. Dat werkgevers nu weer massaal verwachten dat medewerkers fysiek naar kantoor komen, draagt bij aan de onvrede op het werk.
Peter de Waard schreef onlangs in de Volkskrant een column met de titel ‘Wie heeft er nog zin in een carrière?’ Hij haalde daarin een recent onderzoek van McKinsey aan, waaruit bleek dat 2 op de 5 werknemers van plan zou zijn binnen 3 tot zes maanden ontslag te nemen. De helft van de mensen die daadwerkelijk ontslag nemen, wil niet terug naar het oude werk.
Iemand deelde de column op LinkedIn, voorzien van de tekst: ‘Wat de cijfers zijn in de accountancybranche weet ik niet, maar het maakt het vraagstuk van de aantrekkelijkheid van het accountantsberoep nog urgenter.’ Daar ben ik het volledig mee eens. Als bestuurder van 4you is mijn grootste zorg: hoe ben en blijf je aantrekkelijk voor jonge mensen?
De accountancy is heel erg de kant van de compliance opgegaan. Het gaat om wetten en regelgeving. Ik begrijp wel dat een starter het niet leuk vindt als hij een dossier in zijn handen geduwd krijgt met de opdracht: vink maar aan aan welke regels is voldaan. Dat zou ik ook niet leuk vinden.
De oplossing: we moeten niet vinken, maar vonken. En dat doe je door waarde toe te voegen aan je werk, vooral door de dienstbaarheid aan en relatie met de klant. Vonken heeft te maken met bezieling, met inspiratie. Inspiratie is niet voor niets de 4e waarde van 4you. Het maakt het werk leuk en zorgt ervoor dat je het met passie doet en blijft doen.
Psycholoog Ab Dijksterhuis heeft onlangs zijn nieuwe boek ‘Inspiratie’ uitgebracht. Hierin zet hij uiteen wat er in je geest gebeurt als je inspiratie hebt. Dat is niet in twee zinnen te omschrijven, maar komt neer op het volgende: je moet afdalen in jezelf om onder andere te ontdekken waar je motivaties en interesses echt liggen. Volgens Dijksterhuis volgen heel veel mensen hun hart niet. Zijn belangrijkste tips: probeer zoveel mogelijk uit, om te kijken wat jou inspireert. En reis. Vrijheid van geest is essentieel voor inspiratie, en dat krijg je door even uit je vertrouwde omgeving te stappen. Dat kan op kleinere schaal ook door op het werk even iets te laten liggen en iets anders te doen. De psycholoog stelt dat kleine inspiraties de werkdag al prettiger kunnen maken, en dit geldt natuurlijk ook voor jongere mensen. Inspiratie betekent letterlijk ‘inademen’, en je breekt ermee uit de structuur van het vinken. En zó kunnen we vonken.