Blog

Notabelen van het dorp

Leestijd 2 minuten

Welk beeld en welke metafoor komt er bij je op als je denkt aan een accountant? Bij mij is dat het beeld van de notabelen van het dorp waar de ondernemer te rade ging op het moment dat hij een goed advies nodig had. Hierbij kan je denken aan het dorp van vroeger, waar de kring van notabelen werd gevormd door de burgemeester, dominee, dokter of notaris.. De notabelen zijn de invloedrijke personen die aanzien genieten op basis van hun beroep of functie of door hun afkomst, kennis of ervaring. In mijn ogen hoort de accountant door ook tussen.

Nobel zijn houdt ook in ‘achtenswaardig’ te zijn, voornaam zijn. Als we die betekenis verder onderzoeken dan is dat door de kwaliteit of eigenschappen achtig wordt verdiend. Mooie synoniemen zijn fatsoenlijk, aannemelijk, welvoeglijk, achtbaar, deftig, eerzaam, betamelijk en respectabel.

Met alle gebeurtenissen in het achterhoofd waar de sector de afgelopen jaren mee te maken heeft, is daar niet veel van overgebleven. We hebben een té grote broek aangetrokken. Er wordt veel beloofd, maar het wordt niet waargemaakt. Zo verlies je vertrouwen en respect. Respect kan je niet afdwingen, dat moet je verdienen.

Het beroep van accountant gaat in de basis over dit vertrouwen en respect. Hierdoor komt bij mij het beeld van de notabelen van het dorpsplein naar boven. De mensen mét respect en kennis. Hier kon de ondernemer in vertrouwen zijn problemen bespreken en kennis halen om vervolgens succesvol verder te kunnen.

De notabelen in die tijd hadden de kennis en waren het hoogstopgeleide deel van de bevolking. In dat opzicht kwalificeert naar mijn mening het accountantsberoep nog steeds. Het beroep kent een gedegen, inhoudelijke opleiding. Daarnaast is het behoorlijk uitdagend om uiteindelijk de titel te kunnen behalen. Het gaat daarnaast niet alleen om kennis, ook om eerzaamheid en betamelijkheid. Dat gaat over een gevoel, het gevoel van vertrouwen. En ook hier geldt; je kan het niet afdwingen, je moet het verdienen.

Het beroep van een accountant is gebaseerd op vakmanschap. Achter iedere goede ondernemer behoort een eerzame accountant te staan. Iemand die het lef heeft om bespreekbaar te maken waar het werkelijk om gaat. Niet om de betweter uit te hangen, maar vooral om de eerzaamheid inhoud te geven. Het gaat niet alleen om vakinhoudelijke aspecten, zoals auditkwaliteit. Het gaat óók over een gevoel, een gevoel van vertrouwen.

Met welke eerzaamheid behandel jij jouw klant? Hoe bouw jij aan het vertrouwen?

 

 

Blog

The Blue Zones

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Voor een Vitaal HR-beleid laten we ons bij 4you inspireren door ‘The Blue Zones’; dit zijn plekken op de wereld waar mensen, gezond en gelukkig, 100 jaar en ouder worden.

Lees meer
Blog

Fusie of Visie

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Ga eens achterover zitten, zet je creatieve brein aan en denk na over je échte visie. Stel jezelf de vraag: waartoe ben je op aarde? Hoe ga je ervoor zorgen dat je klanten tevreden zijn en dat je mensen om je heen inspireert met het werk dat je doet?

Lees meer
Blog

Spannender dan ooit

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Jongeren willen mijns inziens van betekenis zijn voor anderen, en als er één tijd is waarin dat kan….

Lees meer