Blog

Notabelen van het dorp

Leestijd 2 minuten

Welk beeld en welke metafoor komt er bij je op als je denkt aan een accountant? Bij mij is dat het beeld van de notabelen van het dorp waar de ondernemer te rade ging op het moment dat hij een goed advies nodig had. Hierbij kan je denken aan het dorp van vroeger, waar de kring van notabelen werd gevormd door de burgemeester, dominee, dokter of notaris.. De notabelen zijn de invloedrijke personen die aanzien genieten op basis van hun beroep of functie of door hun afkomst, kennis of ervaring. In mijn ogen hoort de accountant door ook tussen.

Nobel zijn houdt ook in ‘achtenswaardig’ te zijn, voornaam zijn. Als we die betekenis verder onderzoeken dan is dat door de kwaliteit of eigenschappen achtig wordt verdiend. Mooie synoniemen zijn fatsoenlijk, aannemelijk, welvoeglijk, achtbaar, deftig, eerzaam, betamelijk en respectabel.

Met alle gebeurtenissen in het achterhoofd waar de sector de afgelopen jaren mee te maken heeft, is daar niet veel van overgebleven. We hebben een té grote broek aangetrokken. Er wordt veel beloofd, maar het wordt niet waargemaakt. Zo verlies je vertrouwen en respect. Respect kan je niet afdwingen, dat moet je verdienen.

Het beroep van accountant gaat in de basis over dit vertrouwen en respect. Hierdoor komt bij mij het beeld van de notabelen van het dorpsplein naar boven. De mensen mét respect en kennis. Hier kon de ondernemer in vertrouwen zijn problemen bespreken en kennis halen om vervolgens succesvol verder te kunnen.

De notabelen in die tijd hadden de kennis en waren het hoogstopgeleide deel van de bevolking. In dat opzicht kwalificeert naar mijn mening het accountantsberoep nog steeds. Het beroep kent een gedegen, inhoudelijke opleiding. Daarnaast is het behoorlijk uitdagend om uiteindelijk de titel te kunnen behalen. Het gaat daarnaast niet alleen om kennis, ook om eerzaamheid en betamelijkheid. Dat gaat over een gevoel, het gevoel van vertrouwen. En ook hier geldt; je kan het niet afdwingen, je moet het verdienen.

Het beroep van een accountant is gebaseerd op vakmanschap. Achter iedere goede ondernemer behoort een eerzame accountant te staan. Iemand die het lef heeft om bespreekbaar te maken waar het werkelijk om gaat. Niet om de betweter uit te hangen, maar vooral om de eerzaamheid inhoud te geven. Het gaat niet alleen om vakinhoudelijke aspecten, zoals auditkwaliteit. Het gaat óók over een gevoel, een gevoel van vertrouwen.

Met welke eerzaamheid behandel jij jouw klant? Hoe bouw jij aan het vertrouwen?

 

 

Blog

Ruimte voor innovatie | Deel 2

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 2 minuten

Wat ik zie, is dat de grote drukte die wij als accountants ervaren in ons werk, gecombineerd met risico affairs, ervoor zorgt dat we bijna geen zin meer hebben om nieuwe dingen te proberen. En dat terwijl onze samenleving daarom schreeuwt. Als we niet oppassen, haalt India ons in. 

Lees meer
Blog

De ziel van de economische wereld | Deel 1

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Onlangs las ik op accountant.nl een column van Berry Wammes, voorzitter van de NBA. Hij beschreef hoe hij het 21e wereldcongres van accountants (WCOA), dat medio november in Mumbai plaatsvond, ‘ontluisterend’ had gevonden.

Lees meer
Blog

Een inkijkje bij 4you: ‘’Sociale Veiligheid’’

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Leestijd: 3 minuten

Veiligheid is een onderwerp waarover ik al heel lang het gesprek aanga binnen onze branche. Dat ik samen met Endymion de Rode Loper debatten ben gestart, waar we inmiddels tal van gasten uit onder andere de accountancy, politiek en psychologie hebben mogen ontvangen, hangt daar ook zeker mee samen.

Lees meer